11/11/09

Δημοτικό Συμβούλιο όπως λέμε: ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

Για μια ακόμα φορά γίναμε θεατές ενός Δημοτικού Συμβουλίου, που θυμίζει έντονα παράσταση θεάτρου σκιών ή έστω θεατρική παράσταση, αν δεν ξέρεις την πολιτική θέση των σκηνοθετών, των σεναριογράφων και των πρωταγωνιστών που στην προκειμένη περίπτωση έχουν και τους τρείς ρόλους.
Την Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009 «στήθηκε» ένα Δημοτικό Συμβούλιο από την δημοτική αρχή για να ικανοποιήσει, δήθεν, το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων για συζήτηση του θέματος των Stage και όχι μόνο, στο Δήμο μας.
Ακούσαμε απίστευτες τοποθετήσεις από τον Δήμαρχο που ξεκίνησε λέγοντας ‘‘Τα Stage στο δήμο όλα αυτά τα χρόνια κάλυψαν θέσεις μόνιμου προσωπικού και έχουν αποκτήσει εμπειρία’’, άρα παραδοχή της χρησιμότητας όλων των εργαζομένων με Stage, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι ‘‘η νέα κυβέρνηση έχει εξαπολύσει πογκρόμ με την λογική των ‘‘Γαλάζιων Παιδιών’’, λες και δεν υπάρχουν και ‘‘πράσινα’’ ή άχρωμα παιδιά, εκτός κι αν κάτι ξέρει, ενώ με ύφος συγκαταβατικό είπε ‘‘Δεν είμαι αντίθετος να μείνουν μέσω ΑΣΕΠ. Αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί το ΑΣΕΠ, δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε τους εργαζόμενους’’, συμπληρώνοντας είπε ‘‘Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν στον δήμο, αλλά(!!!) με ….νόμιμο τρόπο μέσω ΑΣΕΠ’’.
Δηλαδή δήμαρχε; Πρέπει να μείνουν ή να φύγουν; Έχει ο Δήμος το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργεί; Όταν λες με ‘‘νόμιμο τρόπο’’ εννοείς ότι οι νόμοι της ΕΕ και των κυβερνήσεων της, είναι νομιμότητα και το ‘‘δουλοπάζαρο’’ που λειτουργεί τόσα χρόνια είναι νόμιμο, ενώ το δικαίωμα στη δουλειά είναι παράνομο; Προτείνατε στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται, ήταν δική σας πρόταση ή σας την επέβαλαν ‘‘άνωθεν’’; Να είσαι σίγουρος δήμαρχε ότι μπορεί να σε πιστεύαμε, αν δεν ξέραμε ότι το κόμμα που στηρίζεις και σε στηρίζει, ‘‘εκτελεί’’ κεφαλαιοκρατικά ‘‘συμβόλαια’’.
Από την άλλη πλευρά οι ‘‘αρχηγοί’’ των παρατάξεων ‘‘Δημοτική Αλλαγή’’ και ‘‘Ηλίου-πόλις’’ που ούτε λίγο ούτε πολύ, έριχναν τα βάρη της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, στην προηγούμενη κυβέρνηση, λες και δεν ψήφισαν νόμους τα κόμματα που τους στηρίζουν, λες και δεν χρησιμοποιούσαν όλες τις εξευτελιστικές ελαστικές μορφές εργασίας, που εξανάγκαζαν όλους αυτούς τους ανθρώπους να υποκύπτουν δουλικά στις πελατειακές σχέσεις των κομματαρχών και των παρατρεχάμενων τους, στους Δήμους που διοικούσαν.
Ο κ. Πανταζόπουλος υπεραμυνόμενος την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει όλες αυτές τις ελαστικές σχέσεις εργασίας είπε: ‘‘ …υπάρχουν εργαζόμενοι που για οικογενειακούς λόγους δεν μπορούν να δουλέψουν περισσότερες από 4 ώρες/ ….τα Stage έγιναν για να αποκτήσουν ‘‘εμπειρία’’ οι απασχολούμενοι (sic)/ ….αυτές οι συμβάσεις έγιναν επί ΠΑΣΟΚ με 10μηνες διάρκεια, αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2004 αυτές οι συμβάσεις έγιναν διαρκείας’’. Δηλαδή κ. Πανταζόπουλε όπου ασκείτε διοίκηση (ως ΠΑΣΟΚ εννοώ) δεν συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις μορφές εργασίας; Αλήθεια υπάρχουν οικογένειες που κάνουν μισή ζωή, με μισή δουλειά και μισό μισθό; Όπου δούλευαν όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, δούλευαν 4 ώρες και όχι οκτώ, με τον φόβο μήπως δεν τους ανανεώσουν τις συμβάσεις; Υπάρχουν οικογενειάρχες εργαζόμενοι που δεν θέλουν να δουλέψουν κανονικά; Η δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων είναι ‘‘ευεργέτημα’’, είναι φιλευσπλαχνία; Μήπως θέλοντας να εκδικηθείτε τα ‘‘γαλάζια παιδιά’’, εκδικείστε και τα ‘‘πράσινα’’; Έχετε σκεφτεί ποτέ (αν και νομίζω ότι έχετε περάσει από τέτοιες ‘‘ιστορίες’’ αλλά το ξεχάσατε) πως είναι να είσαι ‘‘όμηρος’’ του κάθε πολιτικάντη; Αυτά μαθαίνεται στα παιδιά μας, ότι ο φίλος του εχθρού μας είναι πάντα εχθρός μας;
Η ‘‘νέα’’ κ. Χόρτη έκανε μια ερώτηση πριν τοποθετηθεί και ζητούσε να μάθει αν ‘‘οι εργαζόμενοι (Stage, Συμβασιούχοι, 4ωρήτες, κλπ) έχουν κάποιο ‘‘όργανο’’ που να τους εκπροσωπεί’’!!!!! Επειδή είναι ‘‘νέα’’ θα την συγχωρούσαμε που δεν ξέρει ότι οι εργαζόμενοι έχουν εκπρόσωπο το Σωματείο τους, που με πρωτοπόρα αλλαγή του καταστατικού του έχει εγγράψει όλους τους εργαζόμενους ως μέλη του, αλλά επειδή ξέρουμε την χρόνια προσπάθεια του πολιτικού χώρου που ανήκει να προσπαθεί να διαιρέσει τους εργαζόμενους σε ομάδες, ομαδούλες, παρέες κλπ, για να βάλει ‘‘πλάτη’’ στις οδηγίες της ‘‘Ευρώπης των Λαών’’ όπως αποκαλούσαν πριν λίγο καιρό την ΕΕ, αλλά και από την τοποθέτησή της λίγο μετά που είπε ‘‘Σε αυτή τη χώρα όταν είχα δει κάποια πράγματα, κανείς δεν είχε δει τίποτα/ ….δεν έχω δει κανένα Δημοτικό Συμβούλιο που να αντιδρά για αυτές τις μορφές εργασίας/ …είσαστε μια ομάδα, να φτιάξετε εκπροσώπους και με τους άλλους δήμους/ … να φτιάξετε προτάσεις και να τις καταθέσετε/ …να κάνουμε έρευνα για πόσους θέλουμε, ποιες σχέσεις εργασίας θέλουμε κλπ/ …να συνεχίσει (ο δήμος) να απασχολεί κανονικά τους εργαζόμενους και μετά όταν θα έρθουν από το ΑΣΕΠ, μετά από 4-5 χρόνια/ …. Να συνεχίσουν να απασχολούνται κανονικά και μετά όταν θα έρθουν τα από το ΑΣΕΠ, δεν έχω αντίρρηση να μονιμοποιηθούν όχι μόνο αυτοί αλλά και 100.000 άλλοι’’. Επειδή μου είναι αδύνατο να ‘‘συλλάβω’’ το σκεπτικό αυτής της τοποθέτησης, πιθανά λόγω του λίγου ‘‘στρογγυλευτικού’’ μυαλού που διαθέτω, θα ήθελα να μου πείτε. Είσαστε υπέρ ή κατά των ελαστικών μορφών εργασίας ή χρειαζόσαστε χρόνο να το ‘‘μελετήσετε’’ πρώτα και μετά όταν θα είναι ‘‘ώριμοι’’ οι καιροί θα απαντήσετε; Εδώ δεν χωράει ‘‘κωλοτούμπα’’. Οι εργαζόμενοι αύριο δεν θα έχουν δουλειά, όπως δεν έχουν δουλειά οι ογδόντα 8μηνίτες που απολύθηκαν την επομένη το πρωί 4/11/2009. Οι ‘‘σύντροφοί’’ σας σε δήμους που διαχειρίζονται μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, τι μαθαίνετε θα τους απολύσουν ή θα εντάξουν τους εργαζόμενους στο μόνιμο προσωπικό; Αλήθεια αφού βλέπατε τόσα χρόνια πριν κάποια πράγματα γιατί δεν μας τα λέγατε κι εμάς να τα μάθουμε;
Ερώτηση προς όλους. Τελικά είσαστε ‘‘περήφανοι’’ για την ‘‘ομόφωνη’’ απόφαση που βγάλατε; Θεωρείτε ότι είναι υπέρ των εργαζομένων;
Αφελή ερωτήματα μπήκαν από πλευράς μου σε εκλεγμένους εκπροσώπους που η ρηχή ιδεολογία τους και η ταύτισή τους με τις εντολές της ΕΕ, δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν το λαό.
Τι είδα εγώ σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο; Είδα τους εργαζόμενους που παρευρίσκονταν, να παρακολουθούν τους ομιλητές με μάτια που είχαν πράσινο, μπλε, ροζ, κόκκινο χρώμα. Να ακούνε με αυτιά που είχαν τα ίδια χρώματα. Είδα ομιλητές να προσπαθούν να δείξουν στους παρευρισκομένους, ότι μόνο αυτοί είναι μαζί τους, κουνώντας τα χέρια, το σώμα, το κεφάλι τους σε ρυθμούς που υπαγορεύει ο image-maker του κόμματος τους. Άκουσα ομιλητές να βγάζουν κραυγές, προσπαθώντας να γίνουν εύηχοι στα αυτιά των ακροατών, χωρίς να προβάλουν και να αιτιολογούν το πώς φτάσαμε ως εδώ. Δεν άκουσα σχεδόν κανένα να προσπαθεί να μιλήσει για τα πολιτικά αίτια του θέματος. Δεν άκουσα κανένα από τους ασκούντες διοίκηση (πρώην και νυν) να αναλαμβάνει την ευθύνη των μέχρι τώρα πράξεών τους. Είδα τους εργαζόμενους να αποχωρούν πριν τελειώσει η ‘‘φιέστα’’ που είχατε ‘‘στήσει’’, προσπαθώντας να καταλάβουν ποιος είναι μαζί τους. Τους άκουσα να λένε αυτός ή εκείνος τα είπε καλά, αλλά…. Ένα αλλά μακρύ γεμάτο αμφιβολία για το μέλλον που τους επιφυλάσσεται.
Δεν ήταν εκεί όμως να δουν το ‘‘πραξικόπημα’’ του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν με στυλ ‘‘αποφασίζουμε και διατάσουμε’’ έκλεισε το θέμα. Δεν ήταν εκεί να ακούσουν τον πρόεδρο να λέει ότι είναι ομόφωνη, η απίστευτα τυπική απόφαση που συναποφασίσατε οι τρείς παρατάξεις, που αρμονικά συνυπάρχετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν ήταν εκεί να ακούσουν τη μοναδική διαφωνία, της Δημοκρατικής Ενότητας που δεν της επέτρεψαν να αιτιολογήσει την διαφωνία της. Δεν ήταν εκεί να ακούσουν την προσωπική επίθεση που δέχτηκαν ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και ο δημοτικός σύμβουλος Φάνης Λαγκαδινός από γνωστούς προβοκάτορες.

Πάρτε πίσω το ‘‘ομόφωνα’’ από τις δημοσιεύσεις,
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΦΩΝΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου